Aktuella och genomförda projekt

Sommaren 2017

Nu pågår utomhusarbeten hos flera kunder. Under juli och början av augusti har vi semester med korta avbrott. Ring om det dyker upp behov av akuta insatser.

Vill du ha hjälp med något projekt under 2018 så är det hög tid att börja planera det redan nu. Hör av dig i så fall, så kan vi besöka dig och diskutera det som ska göras. Offerter lämnas på begäran.

 

 

 

 

Boka rådgivningsbesök

En bra början kan vara ett rådgivningsbesök där vi tillsammans går igenom vad som behöver göras. Vi skriver en enkel rapport efter besöket, med förslag till åtgärder, materialval etc. Det kostar 650 kr + moms för cirka en timmes besök. Kostnaden för resan tillkommer.

Företaget samarbetar sedan flera år med byggnadsrestaureraren Sirkka Takala och muraren Robert Maxe, som tillsammans driver företaget RoS Byggnadsvård. Vi samarbetar även med GFSOL AB, Daniel Fritzson, som mestadels ägnar sig åt att montera solceller. Men då och då är deras personal med i byggnadsvården. Adrian Alm, Alm Byggnation, samarbetar med oss,  liksom Helena Ilke, Afterkaos Hantverk. Vi har goda  kontakter med murare, elinstallatörer och plåtslagare som medverkar i projekten när det behövs.

 

 

 

Äldre projekt

Timrad bod med rötskador, våren 2016


 

 

 

 

 

 

 

Takomläggning Linköping, 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Flytt av timmerstomme, 2013

Här återanvänds en stomme från ett gammalt bykhus, byggt på 1800-tal,  i Stämna, Askeby. Bykhuset hade under senare år använts som garage och hönshus. Huset stod oanvänt under många år och förfallet hade börjat tära hårt på det. 2012 meddelade ägaren att bykhuset skulle brännas ner om ingen tog hand om det. Det är nu återuppfört i Landeryds kyrkby och kompletterar byns bebyggelse, där många hus tidigare rivits.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magasinsflytt från Askeby till Landeryd, 2010


Magasinet innan flytt. Byggnaden är från första hälften av 1800-talet. Måtten är ungefär 6 x4,5 meter. Det har från början använts för lagring av spannmål. Under de senaste decennierna har det stått tomt och sakta närmat sig undergången. Men de flesta gamla hus är segare än man någonsin kan tro. Se bara vad det blev av detta!

 

Lyfts av och placeras på den nya grunden. Robban kom med sin kranbil och placerade den gamla timmerstommen på ett nytt varv av bottenstockar.

 

 

 

 

 

Äntligen på plats!

 

 

 

 

Målat och fint!

 

 

Sneda stallsgavlar rättas till, 2011

Gaveln lutade inåt på det här timrade stallet. Hela takkonstruktionen har lagt sig cirka 15 cm åt ena sidan. Tack vare plåttaket som Domänverket (numera Sveaskog) lade ovanpå spåntaket för länge sedan så har byggnaden klarat sig bra från ytterligare skador.

 

 

 

 

 

 

Vi byggde ut taket på bägge gavlarna för att kompensera för lutningen och för att skydda väggtimret från regn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Här är det nästan färdigt. Clas Thor, från Karlslunds Byggnadsvård i Örebro, syns på bilden och vi hjälptes åt med arbetet.

 

 

 

Isolering

Gamla hus har ofta en takstolskonstruktion som gör det besvärligt att isolera vinden bra. Vår erfarenhet säger att det är enklast och effektivast att spruta in lösull. Vi väljer helst isoleringsmaterial baserat på cellullosa. Här byggde vi ett nytt innertak och lämnade en cirka 80 cm stor öppning. Sedan fyllde vi med isolering åt sidorna. Öppningen täcktes med vindduk och så sprutades det sista genom hål i duken. Sedan spikade vi dit den återstående pärlsponten i taket.

Lösullen kommer i slang från entreprenörens lastbil, där en specialmaskin finfördelar isoleringen och blåser ut den.

Metoden kan med fördel även tillämpas om man ska isolera väggar och golv. Eftersom äldre hus alltid är lite oregelbundna är det en fördel att använda lösull. Varje skrymsle fylls ut och arbetet går mycket snabbt. Ingen fuktspärr används.

Under våren 2012 genomför vi flera isoleringsprojekt med material från WoodfibreTräfiberisolering. Det görs i samarbete med en entreprenör i Östergötland som står för sprutningen av isoleringsmaterialet. Läs mer på  www.woodfibre.se  Hör gärna av dig om du funderar på att använda metoden så kan vi dela med oss av våra erfarenheter.

 

Gammaldags takrännor

Om man lyckas hitta riktigt raka och jämngrova granar kan de användas till takrännor. Här har vi kluvit granstammarna med motorsåg (med hjälp av en så kallad timmerjigg) och sedan holkat ur dem med stämjärn och klubba. Bäst är med riktigt senvuxet virke som man kan hitta i täta granbestånd. Det gör inget om det är lite röta i mitten. Det ska ändå tas bort. Man kan även såga stammarna raka på sidorna om man vill ha en mer fyrkantig och jämntjock stil på sina rännor.

 

 

 

 

 

 

 

Det kollektiva lyftet i Indonesien

Det kollektiva lyftet

Det är inte bara gamla timmerhus som flyttas. Här är en bild från ett projekt på Södra Celebes, Indonesien. Istället för att riva huset inför ett vägbygge så lyckades bybor med gemensamma krafter lyfta undan huset. Thor Byggnadsvård var inte inblandat.  Men vi som gillar gamla hus ser det här lyftet som ett tecken på att det allra mesta  är möjligt att fixa på gamla hus. Bara viljan finns. Foto Mohammad Pakuwibowo

 

 

Kommentarer inaktiverade.